INFO OSEMMM!!:

PERGH OSEMMM!!

OWHHH OSEMMM!!

WOW OSEMMM!!

FAZLEY JUARA MASTERCHEF SELEBRITI PERTAMA!!PENYANYI dan pakar motivasi, Datuk Fazley Yaacob menjelaskan tidak pernah menyangka akan menyandang gelaran juara MasterChef Selebriti Malaysia kerana berasakan dirinya tidak mahir memasak.
Fazley, 33, berkata, dia pada awalnya hampir menarik diri daripada program tersebut selepas dimaklumkan namanya disenaraikan sebagai peserta dan bukannya pakar motivasi kepada para peserta namun bersetuju kerana niat murni untuk membantu badan kebajikan.
"Saya pada mulanya memang rasa tiada keyakinan untuk memasak kerana jarang ke dapur tetapi apabila mempertimbangkan objektif program ini yang ingin membantu golongan kurang bernasib baik saya terus bersetuju.
"Sejujurnya saya menyertai program ini tanpa banyak ilmu masakan dan semua hidangan yang saya sediakan adalah pertama kali dan Alhamdulilah para juri menyukainya," katanya ketika ditemui pada majlis tayangan episod akhir MasterChef Selebriti Malaysia di sini pada malam Isnin.
Sebelum itu, Fazley muncul sebagai juara program MasterChef Selebriti Malaysia menewaskan Angah (Raja Lawak) menerusi episod terakhir yang disiarkan pada malam Isnin.
Penyanyi yang terkenal dengan lagu Asmara Ini itu telah menerima wang tunai sebanyak RM57,000 untuk disumbangkan kepada Yayasan Jantung Malaysia yang diwakilinya setelah memberikan persembahan konsisten sepanjang 13 minggu program itu berlangsung.
Fazley bergambar kenangan bersama Farouk Hussien (paling kiri), Salmiah Hassan, Thanuja dan Soo Wincci.
Dalam pada itu, ditanya mengenai rahsianya dalam menghasilkan masakan yang enak, Fazley memberitahu dia tidak mempunyai sebarang rahsia sebaliknya sering menjadi pemerhati apabila isteri dan ibunya memasak di dapur.
Fazley berkata, walaupun tidak pernah mencuba masakan yang dihasilkan oleh isteri atau ibunya, dia mengingati cara-cara dan bahan yang ingin digunakan untuk memasak sesuatu hidangan itu.
"Saya suka lihat dan mengingati perkara yang saya lihat dan begitu juga masakan. Setiap kali menjadi penyibuk di dapur saya akan memerhatikan bagaimana sesuatu hidangan itu dibuat.
"Alhamdulilah saya juga tidak menyangka semua percubaan pertama kali menyediakan hidangan itu semasa program MasterChef menjadi," katanya.
Bagaimanapun kata Fazley, dia harus berterima kasih kepada barisan juri profesional iaitu Chef Joe, Chef Adu, Chef Zubir serta Chef Mozart daripada Cyberview Lodge sebagai juri jemputan pada episod akhir yang menilai masakannya sehingga dinobatkan sebagai juara.
Sementara itu, Fazley berkata, dia terharu apabila peminat mula memanggilnya sebagai chef Fazley dan menganggap penghormatan itu sangat besar buat dirinya.
Fazley bersama isterinya, Datin Azrene Soraya.
Fazley memberitahu, dia tidak kisah jika dikenali sebagai chef kerana ia sekaligus dapat mendekatkan dirinya dengan masyarakat dan peminat.
"Program ini benar-benar telah membuka satu dimensi buat diri saya sebagai seorang penyanyi, pakar motivasi dan tukang masak kerana ruang lingkup peminat juga semakin berkembang.
"Jika keluar ke mana-mana pasti ada peminat berbilang bangsa akan menegur bertanyakan tentang masakan dan motivasi. Ia sesuatu yang baru buat diri saya," ujarnya.
Dalam perkembangan sama, Fazley turut mengakui dia kini terpaksa melakukan dua kerja dalam masa sama iaitu selain memberikan ceramah motivasi dia juga diminta untuk menyelitkan demo masakan untuk semua tetamu yang hadir.
"Ia sebenarnya menyeronokkan selain dapat menyelitkan aktiviti pada ceramah yang saya anjurkan kerana sedar atau tidak, masakan sebenarnya mempengaruhi diri seseorang dan ia adalah elemen penting dalam kehidupan seharian," katanya.
Turut bertarung dalam MasterChef Selebriti ialah Farouk Hussein, Jehan Miskin, Salamiah Hassan, Thanuja, Serina Redzuawan, Siti Sarah, Azwan Ali, Tomok, Raja Azmi, Karl Shafeq, Dr Faiz, dan Louisa Chong. -mstar

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response